Uutiset

Projektimaailmassa tapahtuu kaiken aikaa. Kokoonnutaan konferensseihin, julkaistaan tutkimuksia, järjestetään kilpailuja, jaetaan tunnustuksia, kehitetään järjestelmiä ja työkaluja. Syntyy uutisia. Seuraamalla uutistarjontaa pysyt kärryillä, missä mennään. 

Entä mitä uutta ja kiinnostavaa sinä olet kohdannut omissa ympyröissäsi? Vinkkaa siitä meille muillekin. Syntyy uutinen!

Uutiset

30.10.2018 16.01

Vuoden Projekti 2018 kunniamaininta: Euroopan energiatehokkain datakeskus Helsingissä

Vuoden Projekti -kilpailussa arvostetun kunniamaininnan nappasi Telian Helsinki Data Center-rakennusprojekti, jossa Helsingin Pitäjänmäelle rakennettiin maailmanluokan datacenter Telian asiakkaiden ja Telian konsernin omaan käyttöön.

Telia Helsinki Data Center parantaa digitaalisen liiketoiminnan mahdollisuuksia käyttäjilleen niin Suomessa kuin kansainvälisestikin tarjoten alustan neljännen teollisen vallankumouksen synnyttämille palveluille. Tiedon turvallinen säilytys, jalostaminen ja siirtäminen vaativat uusia ratkaisuja – jatkuvuudenhallintaa ja pilvipalveluja, joita valmistunut Telia Helsinki Data Center mahdollistaa asiakkailleen.

hdcProjektin toteuttivat Telia Finland, SRV ja Ramboll. Kunniamaininnan vastaanottivat projektin omistaja ja Telia Finlandin yritysliiketoiminnan talousjohtaja Harri Savolainen ja projektinjohtaja Juha Ekman. SRV:stä tilaisuudessa paikalla olivat työpäällikkö Teemu Lohilahti ja työmaapäällikkö Olli Räisänen. Rambollia edustivat toimialajohtaja Valtter Kari ja projektinjohtaja Frej Werner. Kunniamaininta julkistettiin Projektipäivillä 30.10.2018.

Tavoitteena oli rakentaa Helsinkiin suuri, avoin datakeskus, joka tarjoaa joustavia ja tietoturvallisia datakeskus- ja pilvipalveluita kaikille yrityksille ja organisaatioille. Hankkeen laatutavoitteet tiivistettiin kolmeksi kohdaksi:
 - maksimaalinen energiatehokkuus
 - huippuun viety turvallisuus
 - maksimaalinen elinkaari ja tila-/tekniikkajoustavuus

Uudisrakennuksena toteutetun datakeskuksen IT- kapasiteetti on vähintään 24 MW. Kohteen pinta-ala on n 34 000 m2 ja tilavuus 241 550 m3. Ensimmäisen vaiheen investoinnin arvo on noin 150 miljoonaa euroa. Tiimien ydinryhmään kuului n. 60 henkilöä, ml. projektinjohto, urakoitsijat ja suunnittelijat.

Projektiosaamista kehitettiin

Kiitettävää oli myös se, että projektin aikana kehitettiin projektiosaamista.  Projektilaiset raportoivatkin, että Telian arvojen - Dare, Care ja Simplify - pohjalta saatiin monelle monimutkaiselle asialle ratkaisu. Ratkaisuhakuinen lähestymistapa, kaveria ei jätetä pulaan -periaate ja yksinkertaistaminen kehittivät projektinhallintamenetelmiä ja toimintatapoja läpi hankkeen.

Syntyi hyvä referenssi ja ”vientituote”

Tuomaristo arvosti sitä, että projekti valmistui turvallisesti aikataulussa, pysyi budjettiraameissa ja ylitti selkeästi kaikki laatukriteerit mahdollistaen hankkeesta erinomaisen referenssin, ja samalla maailmanluokan vientituotteen tekijöilleen. Projektin myötä Suomeen syntyi iso joukkue osaajia, jotka pystyvät yhdessä luomaan maailmanluokan datakeskuksen. Osaamisen kehittymisestä projektissa syntyi valtava henkinen pääoma tekijöilleen – Suomalainen vientituote. Opittiin käytännössä, että ennakkoluulottomalla yhteistyöllä ja uutta teknologiaa hyödyntämällä voidaan saavuttaa mahdottomilta tuntuvia päämääriä.

Erittäin kansainvälinen hanke

Tuomaristo kommentoi, että projektin haasteellisuutta lisäsi merkittävästi sen kansainvälisyys. Projekti toimi monikulttuuriympäristössä alusta loppuun. Hankesuunnittelua vahvistettiin saksalaisilla, englantilaisilla ja hollantilaisilla konsulteilla sekä Telia-konsernin osaamisella. Konsepti- ja talotekniikan pääsuunnittelijana toimi hollantilainen konsulttiyritys. Projektin pääkieli oli englanti. Laitetoimittajia, asentajia ja urakoitsijoita oli useista Euroopan maista.

Onnistunut projekti

Projektille asetetut laadulliset tavoitteet ylittyivät selkeästi. Projektiin otettiin hallitusti lisää laitesalitilaa sekä IT- kapasiteettia. Jälkimuutoksia ja korjauksia oli vähän. Projektissa saavutettiin myös energiatehokkuustavoitteet ja turvallisuustavoitteet. Tarvittavat sertifikaatit on jo saatu ja keskus on nyt valmistuttuaan Euroopan energiatehokkain.

Lisätietoja projektista:

Telia: Projektin omistaja Harri Savolainen (Harri.Savolainen@teliacompany.com) ja Projektin johtaja Juha Ekman (juha.ekman@teliacompany.com)

SRV: Työpäällikkö Teemu Lohilahti (teemu.lohilahti@srv.fi) ja Työmaapäällikkö Olli Räisänen (olli.raisanen@srv.fi)

Ramboll: Toimialajohtaja Valtter Kari (valtter.kari@ramboll.fi) ja Projektijohtaja Frej Werner (frej.werner@ramboll.fi)

Lisätietoja Vuoden projekti -kilpailusta:

Projektiyhdistys ry, toimitusjohtaja Timo Saros, timo.saros@pry.fi, 0400 623 171


Palaa otsikoihin