Tekoälyn kehitys on viime vuosina ottanut huikean harppauksen eteenpäin. Vuoden 2022 lopussa julkistettu ChatGPT toi kehittyneet tekoälytyökalut kaikkien saataville, ja käyttäjämäärä kasvoi räjähdysmäisesti yli 100 miljoonaan alle kahdessa kuukaudessa – nopeammin kuin mikään aiempi teknologia. Mutta miten projektiammattilaiset hyödyntävät tätä uutta teknologiaa työssään?
Teksti Tuomo Koskenvaara & Joxi Kaaja

Projektiammattilaisten Ai-tilanne
Tekoäly on ollut käytössä tutkimuksessa ja teollisuudessa jo pitkään, mutta vasta viime vuosina sen sovellukset ovat laajentuneet merkittävästi. Silti esimerkiksi projektiammattilaiset eivät ole laajasti vielä omaksuneet tekoälyn mahdollisuuksia. Projektiammattilaisille alkuvuodesta 2024 tehdyn Ai-kyselyn päämääränä oli kerätä ajankohtaista tietoa siitä, miten projektiammattilaiset suhtautuvat tekoälyn hyödyntämiseen ja millaisia konkreettisia vaikutuksia tekoälyllä on heidän työhönsä. Pyrimme saamaan kattavan kuvan siitä, miten laajasti tekoälyä hyödynnetään projektinhallinnassa, mitkä ovat suurimmat esteet ja haasteet tekoälyn käyttöönotolle sekä millaisia kokemuksia ja näkemyksiä vastaajilla on tekoälyn vaikutuksista projektityön tehokkuuteen ja tuloksiin.
Tutkimuksen mukaan suurin osa vastaajista ei ole käyttänyt tekoälyä lainkaan (40 %) tai on vain kokeillut sitä (31 %). Vain 9 % hyödyntää tekoälyä säännöllisesti tai päivittäin.
Tekoälyn käyttö ja haasteet

Niissä organisaatioissa, joissa tekoälyä hyödynnetään, sitä käytetään pääasiassa yksittäisten tehtävien automatisointiin, kuten raporttien generointiin ja aikataulujen suunnitteluun. Monilla organisaatioilla ei ole vielä selkeitä linjauksia tekoälyn käyttöönotolle. Käyttöönotto on jäänyt usein yksittäisten asiantuntijoiden kiinnostuksen varaan.
Haasteina tutkimuksessa mainittiin kokemuksen puute, valmiiden sovellusratkaisujen puute, tietoturvakysymykset sekä ajan puute uuden oppimiselle. Erityisesti tietoturvakysymykset nousivat esiin, sillä tekoälyjärjestelmien käyttöönotto vaatii huolellista tietoturvan suunnittelua ja toteutusta.
Generatiivinen Ai keskiössä

Kyselyssä yleisin tekoälyalusta oli ChatGPT-pohjaiset ratkaisut. Myös muut generatiiviseen tekoälyyn perustuvat ratkaisut tulivat esille. Pienellä osalla vastaajista oli jo käytössään omia, jopa itse kehitettyjä ja koulutettuja tekoälyratkaisuja. Generatiiviset mallit tarjoavat uuden ’matalan kynnyksen’ ulottuvuuden tekoälyn käyttöön.
Tekoälyn potentiaali on nyt tunnistettu, mutta sen hyödyntäminen vaatii selkeämpiä linjauksia, työympäristöön valittuja ratkaisuja ja enemmän osaamista. Tutkimuksen perusteella voidaan tehdä seuraavat johtopäätökset ja suositukset
- Ai-matka on useimmilla vasta alussa. Vain jo pidempään tekoälyn kanssa työskennelleet organisaatiot ovat pystyneet viemään hyötyjä käytäntöön.
- Johdon sitoutuminen ja vastuu. On tärkeää, että organisaation johto sitoutuu tekoälyn käyttöönottoon ja luo selkeät strategiat sen hyödyntämiseksi osana organisaation pitkäjänteistä kehittämissuunnitelmaa.
- Tietoturva. Tekoälyratkaisujen tulee olla tietoturvallisia, ja niiden käytössä tulee varmistaa, että luottamukselliset tiedot eivät vaarannu.
- Tukirakenteet. Organisaatiossa tarvitaan tukea, resursseja ja Ai-työkaluja tekoälyn käytön aloittamiseksi ja laajentamiseksi.
- Koulutus. Oppiakseen uutta, organisaatioiden on panostettava koulutukseen. Tekoäly ei tee poikkeusta. Jotta henkilöstö oppii käyttämään tekoälyä tehokkaasti omassa työssään, tulee koulutuksen olla käytännönläheistä ja hyödynnettävissä omaan työhön.
Tulevaisuus?
Kyselyn tulokset osoittavat, että tekoälyn käyttö projektinhallinnassa on todella vasta alussa. Tekoälyllä on huima potentiaali mullistaa projektinhallinta, mutta sen onnistunut hyödyntäminen vaatii alkumetreistä lähtien johdon sitoutumista, selkeitä linjauksia sekä systemaattista koulutusta.
Tekoälyn kehitys on tuonut mukanaan suuria mahdollisuuksia, mutta myös haasteita. Projektiammattilaisten on tärkeää pysyä ajan tasalla ja hyödyntää tekoälyn tarjoamat työkalut ja ratkaisut parhaalla mahdollisella tavalla. Vain näin voimme varmistaa, että tekoälystä tulee tehokas ja tuottava osa projektinhallintaa ja liiketoimintaa yleisemmin. Tekoälyn käyttöön panostaminen voi tuoda mukanaan merkittäviä parannuksia projektien tehokkuuteen ja lopputuloksiin – ja tämä on mahdollisuus, johon jokaisen projektiammattilaisen kannattaa tarttua.
Seuraava Ai- kysely on tarkoitus tehdä syksyllä 2024 yhteistyössä Tivia ry:n kanssa, laajemmalla otoksella. Toivotaan, että sen puitteissa voimme todeta hyödyntämisen lisääntyneen ja osaamisen tason nousseen vastaajien parissa.

